El yapımı kitap workshopu, enstruman sample’ları, microcontroller, illustrasyonlar

Bu hafta, el yapımı kitap yapma ve ciltleme workshopum için İrem Hanımla tekrar konuşup, workshopumu nisan sonu çok geç olacapı için bu haftasonuna aldık..Giderken Cana’nında projesine yarayağını düşündüğümden onada haber verdim, birlikte gittik. Workshop’u sinek sekiz yayınevinin Moda’daki ofisinde yaptık..

Ciltleme tekniklerini öğrenmeye geçmeden önce, kitap tasarımı için beyin fırtınası yaptık. Projem geleneksel kitap formuyla interaktif teknolojiyi birleştirdiği için kapaktada olabildiğince geleneksel öğeleri öne çıkarma fikrine vardık. Bunu da hem kitabın katlanmasını ergonomik hale getirecek olan hemde çocukların desteklenmesini öngördüğüm dokunarak öğrenme yapısını destekleyecek olan kumaş ve keçeyle çözmeye karar verdik. Kitabın kalın kartondan oluşacak olan kapaklarını kumaşla kaplayıp üzerinede baskı yapmak yerine keçeden yapacağım karakterlerimi dikeceğim. Sayfaların arasından çıkacak olan kabloları kitabımın sırt kısmına saklayacağım, sensorlerimi kapaktaki kartonlara gömeceğim, arduinomu ise saklamaya gerek duymayıp kapakta bir yükselti olarak kullanacağım ve bunuda bir tasarım elemanına dönüştüreceğim..Ciltleme tekniği olaraksa İrem hanım içiçe sayfaları koyma tekniğinin sayfalarım kalın kağıt olduğu için uygun olmadığını forma yaparak dikme tekniğini kullanmam gerektiğini söyledi.

Kitap tasarımım aşağı, yukarı şu şekilde olacak:

Sinek Sekiz yayınevi, blogunda bize de yer vermiş:) :

http://www.sineksekiz.com/blog/

Almam gereken malzemeler ise kemik, iğne, iplik, sayfaları delmek için kullanılan bız, karton, kumaş ve keçe’ymiş. Bu hafta bu malzemeleri almak için Eminönü’ne gideceğim. Nisan sonuna kadar birkaç ciltleme denemesi yapıp, en güzel olanına karar vereceğim ve nisan’ın son haftasında İrem Hanımla yeniden biraraya gelip onun yanında kitabımı son haline getireceğim.

Bunun haricinde kitap içindeki müzik enstrümanlarının sesi için daha once iletişime geçtiğim Bora Bilgin en arka sayfadaki orkestra için her enstrümana farklı notalar kaydederek oluşturacağımız mix’i bana ulaştırdı:

pic2

trombon2

tuba2

trompet copy

mix

Sayfa içindeki enstrüman illustrasyonlarına basarak elde edeceğim sesler için kağıttan yapacağım micro controller iletken boya’yla denedim ve başarılı oldu, yanıp sönen led, trompet illustrasyonuna basınca sönüyor:

Kitabımın 11. ve 12. Sayfalarının da illüstrasyonları tamamlandı:

Leave a Reply