Belgeselin içeriğinin nasıl şekilleneceğiyle ilgili madde madde birkaç genel başlık ve tanımlarını yazıp, bu esas noktalar üzerinden bir içerik üretmeyi düşünüyorum.
Soy ağacı: Belgesel soy ağacı fikrinin toplumsal cinsiyet rolleri meselesine odaklanmış bir biçimi olarak tasarlanacak. Ben toplumdaki erkek ve kadın rolleriyle ilgili edindiğim bilginin ve koşullanmaların kimlerden geldiğini açığa çıkaracak ve o kişilerin de kendi hayat hikayelerine yönelmiş olacak. Böylece nasıl bu rollerden hem yakınıp, hem de yeniden ürettiğimizin haritası ortaya çıkmış olacak
Ben: Belgeselin ana odağında ben olacağım. Fakat herhangi bir görünürlük sergilemeyeceğim. Kendi otobiyografimi etrafımdaki insanların ağzından anlatıyor olacağım.
Tanıdıklar: Katılımcıların hepsi benim tanıdığım insanlardan olacak. Bu insanların belgeseldeki varlığının sebebi, bir şekilde benim toplumsal koşullanmalarla ilgili davranışlarımı etkilemiş olmaları olacak. Bu kişiler kendi hikayelerini anlatacaklar ve başka yönlendirici sorularla da karşılaşacaklar. Anne, baba, abla, kuzenler, yakın derece akrabalardan birkaçı, arkadaşlar (belli dönemlerden seçilmiş arkadaşlar – ilkokul, lise, üniversite veya başka sosyal ortamlarda arkadaş edindiğim insanlar), elalem (komşu, aile dostu, bakkal, berber, vb. ), okula ait kişiler ( ilkokul öğretmeni gibi) belgesele katılım sağlayacaklar.
Başlıklar: Belgeselde konuşulacak ve üzerine dikkat çekilecek bazı başlıklar var. Bunlardan bazıları: evlilik, aile, arkadaşlık, din, aşk, cinsellik, okul hayatı, iş hayatı, iş bölümü, erkeklik, dış dünya, askerlik, vs. Bu başlıklar da kendi aralarında alt başlıklara ayrılabilir. fakat genel anlamda konuşulacak bu konularla sınırlı kalacak. Katılımcılar kendi hayatlarını bu başlıklar altında anlatacak ve öğrendikleri davranış biçimlerini aktaracaklar.
Kısa cevaplar: Katılımcılara anlattıkları hikayelerin ötesinde, kısa cevaplar verebilecekleri bir takım sorular yöneltilmesi düşünülüyor. Bu sorular direkt olarak katılımcıların cinsiyet rolleriyle ilgili algılarını sınayacak cinsten olacak. Örneğin erkek rengi nedir? kimler futbol oynar? eşcinsel evlilikler yasallaşmalı mı? gibi sorular sorulacak.
Sayılar: Katılımcı sayısının 10 – 15 kişi arasında değişmesi düşünülüyor. Bu kişilerden birçoğu birer, ikişer konu üzerine değinirken; anne, baba, abla, yakın arkadaşlar gibi başroldeki karakterlerden daha çok konu üzerine değinmeleri istenecek.
Tanıma formu: Katılımcıların kendi hayatlarına dair somut veriler girdikleri bir form olacak. Bu form da içeriğe katkı sağlaması açısından belgeselde kullanılacak.