Arayüz

Ana menü: Belgeselin ana navigasyon menüsünün soy ağacı konseptine uygun olarak katılımcıların isimlerinin ya da onları tanımlayan görsellerin yardımıyla hiyerarşik olarak sınıflandırılmasıyla oluşturmayı düşünüyorum. Bu menü belgesel ilk açıldığında karşımıza çıkacak menü olacak. Daha sonra hikayenin içine girdikçe belli yönlendirmelerle menüye dönmeye gerek kalmadan da belgesel içinde hareket edilebilecek. Fakat her yeni açılan sayfada da menüye geri dönüp, menüden seçim yapma imkanı sunulacak.

Belgeselin sınıflandırılması kişiler üzerinden olacağından her kişiye ait bir bölüm olacak. Her bölüm de kendi içerisinden bir veya daha fazla alt başlığa ayrılacağından, her alt başlık bir sayfalık yer kaplayacak. Bu sayfaların içerisinde o alt başlıkla ilgili o kişiye ait video, fotoğraf, text veya illüstrasyonlar olacak. Her sayfa çevrildiğinde aynı kişinin bir başka konu hakkındaki görüşü takip edilebilecek. Her bölüm bittiğinde de diğer bölüme geçilecek. Yani belgeselin linear bir takip sırası olmuş olacak. Bu durumdaki tek düzeliği aşmak adına aklıma gelen bir başka fikir de şöyle; her sayfa açıldıktan bir süre sonra sayfanın bir köşesinde belgeselin alt başlıklarından birkaç tanesi belirecek ve kullanıcı bu alt başlıklara tıklayarak başka bir insanın, başka bir konudaki hazırlanmış sayfasına yönlendirilecek. Bunu daha iyi anlatabilmek adına şu örneğe bakmak yerinde olur. http://thenextday.nfb.ca/#/thenextday

Bu sayfaların tasarımını düşünecek olursak da aklıma gelen iki örnekle bunu anlatmak istiyorum. http://www.greenpeace.org/international/en/campaigns/nuclear/safety/accidents/Fukushima-nuclear-disaster/Shadowlands/ http://pinepoint.nfb.ca/#/pinepoint

Belgeseldeki sayfalarda özellikle video, fotoğraf ve metin kullanılacağından greenpeace örneğine benzer bir tasarım yapmak mümkün olabilir. Fakat bu tarz bir tasarımın projenin karakteristiğine çok uygun düşeceğini düşünmüyorum. O yüzden sayfaları ikinci örnekteki gibi biraz daha renkli ve canlı tasarlamayı düşünüyorum. Ancak yine de ilk örnekteki sadelik ve navigasyon yöntemleri kullanılabilir.

Bunun dışında bir önceki postta bahsettiğim kısa cevaplı soruların da yanıtlarının metin halinde sayfalara eklemeyi düşünüyorum.

Leave a Reply